GRUSZKÓWKA

  • Składniki
  • 1 – 1,5 kg dojrzałych gruszek
    6 goździków
    2 kawałki kory cynamonowca
    1 litr spirytusu
    300 g cukru
    ok. 250-350 ml wody

  • Przygotowanie
  • Gruszki cieniutko obieramy ze skórki, usuwamy komory nasienne, kroimy w średnie cząstki (np. ósemki) i wsypujemy do słoja pojemności trzech litrów. Dodajemy goździki i cynamon. Zalewamy litrem spirytusu. Jeśli nie wszystkie owoce znajdują się pod powierzchnią cieczy to dolewamy odrobinę przegotowanej wody, jednak nie więcej niż 250 ml. Zakręcamy słój, mieszamy i odstawiamy na pół roku, co pewien czas mieszając. Odsączamy, owoce zostawiamy do konsumpcji, natomiast do przesączu dodajemy wystudzony syrop otrzymany przez rozpuszczenie cukru w wodzie. Mieszamy, rozlewamy do butelek i po około miesiącu nalewka jest gotowa do spożycia.