MIĘTÓWKA

  • Składniki
  • 5 czubatych stołowych łyżek suszonej mięty
    ½ litra spirytusu
    ½ kg cukru
    375 ml wody

  • Przygotowanie
  • wersja 1:
    Miętę należy wsypać do ciemnej butelki, zalać spirytusem, zakręcić i dobrze wymieszać. Zostawić na tydzień, od czasu do czasu należy potrząsnąć butelką. Po siedmiu dniach zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Odsączyć liście mięty, połączyć oba płyny, wymieszać i przelać do butelek.

    wersja 2:
    Miętę należy wsypać do butelki, zalać 100 ml spirytusu i połową wody. Odstawić na tydzień, po czym odsączyć. Z reszty wody i cukru przygotować syrop, połączyć z przesączem, gdy ostygnie dodać resztę spirytusu (400 ml), zamieszać i odstawić na dwa miesiące.