ORZECHÓWKA

  • Składniki
  • wersja 1:
    6 lipcowych zielonych orzechów
    360 ml spirytusu
    540 ml wody
    125 g cukru

    wersja 2:
    6 lipcowych zielonych orzechów
    540 ml spirytusu
    500 ml wody
    225 g cukru

  • Przygotowanie
  • wersja 1:
    Orzechy umyć, sparzyć i w rękawiczkach pokroić w cząstki (wraz z zieloną, miękką jeszcze łupinką). Wsypać do słoja, zasypać cukrem, zalać spirytusem i wodą. Odstawić na dwa miesiące, co jakiś czas mieszając. Odsączyć, rozlać do butelek, odstawić na 6 miesięcy.

    wersja 2:
    Orzechy umyć, sparzyć i w rękawiczkach pokroić w cząstki (wraz z zieloną, miękką jeszcze łupinką). Wsypać do słoja i zalać spirytusem. Odstawić na dwa miesiące, co jakiś czas mieszając. Odsączyć. Orzechy zasypać cukrem i odstawić na dwa tygodnie, codziennie mieszając. Orzechy wyjąć, a do pozostałego soku dodać wodę, wymieszać, połączyć z wyciągiem spirytusowym i rozlać do butelek.