WIŚNIÓWKA

  • Składniki
  • ⅔ litrowego słoika dojrzałych wiśni
    ½ litra spirytusu
    ź kg cukru
    woda wedle uznania

  • Przygotowanie
  • Wiśnie myjemy, drylujemy i wrzucamy do słoika. Dodajemy 3 - 5 wiśni z pestkami. Zalewamy spirytusem na 6 tygodni. Sączymy. Odsączone wiśnie zasypujemy cukrem i dobrze mieszamy. Odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Odsączamy wiśnie od syropu, owoce przesypujemy do słoja i zasypujemy ponownie cukrem (można je będzie wykorzystać do deserów). Syrop dodajemy do wyciągu spirytusowego, mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Aby otrzymać niższe stężenie alkoholu, można ewentualnie dodać do nalewki przegotowanej wody (190 ml) i cukru (125 g).